نگاه امنیتی و اقتصادی دولت به اطلاعات برای صنعت لجستیک دردسرساز شده است
در روز پایانی بیستوهفتمین نمایشگاه الکامپ، پنل «اکوسیستم لجستیک ایران» برگزار شد. در این پنل، «مهرداد ملکمحمدی»، همبنیانگذار «تاپین»، «پرهام کاظمی»، همبنیانگذار «گنجه»، «علی حسینی»، مدیرعامل «لینکاکسپرس»، «اشکان قراچورلو»، مدیر ارشد مهندسی فروش «تیپاکس» و «محمد فغانی»، مدیرعامل «پیشتاز راه و شهر (قطاربار)» به بحث نشستند.
به گزارش کاریبو به نقل از دیجیاتو کاظمی در ابتدای این پنل به معرفی استارتاپ گنجه پرداخت و گفت: «در سال ۹۸ وقتی متوجه اشکالات سیستم لجستیکی دیجیکالا بهعنوان یکی از بزرگترین شرکتهای ایکامرس ایران شدیم، بهدنبال راهحلی برای رفع این نواقص بودیم. آن زمان به همراه تیمی از دانشجویان دانشگاه تهران به ایده گنجه رسیدیم و پس از پیادهسازی ایدههایمان، توانستیم از دیجینکست سرمایه جذب کنیم.»
ارسال مرسوله به منزل و محل کار مشتریان تنها راهحل نیست
همبنیانگذار گنجه معتقد است براساس تجربه جهانی در زمینه رساندن مرسولات فروشگاههای اینترنتی، بسیاری از کشورها به این نتیجه رسیدهاند که ارسال مرسولات به در منزل یا محل کار مشتریان تنها راهحل نیست و در کشورهایی چون چین با جمعیت بالایی که دارند، کمدهای هوشمندی که در ایران «گنجه» و «جابار» آنها را ارائه میدهند، بیشتر استفاده میشوند.
ملکمحمدی، در این پنل با تأکید بر اهمیت زیرساختهای فناورانه در ایجاد یک پلتفرم خدمات لجستیکی گفت: «صنعت لجستیک یکی از صنایع پیشران در تمام جهان است و کشوری که صنعت لجستیک قدرتمند و پویایی داشته باشد، میتواند تمام قسمتهای اقتصاد خود را به حرکت درآورد.»
همبنیانگذار تاپین خاطرنشان کرد: «یکی از کارهایی که در تاپین انجام میدهیم، تمرکز بر ایجاد اکوسیستم و پلتفرمی در حوزه لجستیک است تا بتوانیم خدمات متنوعی را که شرکتهای لجستیکی ارائه میکنند، بهصورت یکپارچه ارائه کنیم. ما در تاپین بیش از پنج یا شش سرویسدهنده مختلف داریم که خدمات ارسال و حتی بیمه و پرداخت را ارائه میکنند.»
ملکمحمدی، ایجاد زبانی مشترک میان صاحبان کالا و شرکتهای حمل را یکی از اهداف تاپین عنوان کرد. او نیازسنجی هردو طرف را از اقدامات تاپین برشمرد.
شرکتها بهجای محصولمحوری به مشتریمحوری روی آوردهاند
قراچورلو در این پنل اشاره کرد که شرکتهای تولیدکننده در گذشته محصولمحور بودند اما درحالحاضر بسیاری از شرکتها مشتریمحور هستند. قراچورلو گفت: «تیپاکس ۶۴ ساله است و سالهاست که بهصورت کلاسیک به حوزههای مختلفی کمک میکند اما با تغییر خردهفرهنگها و تحول در نیاز بازار، سعی کردیم سرویسهای تیپاکس را توسعه دهیم. در برخی از زمینهها نتوانستیم آنطور که باید به مشتری خدماترسانی انجام دهیم. بههمینخاطر در هلدینگ فاخر به این نتیجه رسیدیم که ارزشهای تازهای را خلق کنیم.»
او به واسطهای لجستیک برای توسعه صنعت ایکامرس و کیوکامرس اشاره کرد و مشتریمداری را از ارزشهای تیپاکس دانست. قراچورلو معتقد است که هلدینگ فاخر با ایجاد یک اکوسیستم و همافزایی رقابتی، برای رفع تمام نیازهای لجستیکی تلاش کرده است.
فغانی نیز گفت: «ارسال و توزیع خردهبار از زمان ایجاد راهآهن وجود داشته و بیش از ۳۰ سال است که شرکت صندوق کارکنان راهآهن عهدهدار این فعالیت است و در سه سال گذشته وظیفه این کار به شرکت پیشتاز راه و شهر که با برند قطاربار شناخته میشود، واگذار شده است.» مدیرعامل شرکت پیشتاز راه و شهر ایجاد بازارگاهها، کاهش هزینهها، ارسال انبوه کالاها با بالاترین سرعت را از مزایای قطاربار دانست.
حسینی در این پنل خاطرنشان کرد که عمده مشتریان این کسبوکار، فروشگاههای اینترنتی هستند. او لینکاکسپرس را استارتاپی فناورانه و سریع دانست و گفت: «ما اولین شرکتی بودیم که با بهرهگیری از الگوریتمهای هوشمصنوعی، تبدیل آدرس به لوکیشن را ایجاد کردیم و تکنولوژی امکان ایجاد مزایای جدید برای سرویسهایمان را به وجود آورد.»
نبود آزادی اطلاعات و زیرساختهای دولتی چالش صنعت لجستیک است
همبنیانگذار گنجه، نبود زیرساختهای دولتی را یکی از چالشهای گنجه و دیگر کسبوکارهای مشابه دانست. مدیرعامل تاپین نیز با اظهار نگرانی از وضعیت تعامل بخش خصوصی و دولتی در زمینه لجستیک گفت: «یکی از مشکلاتی که ما داریم، بحث آزادی اطلاعات است. یکی از چالشهای تمام بازیگران صنعت لجستیک مسئله لوکیشن و آدرس است. اطلاعات کدپستیها و لوکیشنها در اختیار شرکتهای دولتی مانند شرکت پست است و ما نمیتوانیم برای بهینهسازی خدماتمان از این اطلاعات استفاده کنیم.» به گفته او، نگاه امنیتی و اقتصادی به اطلاعات، یکی دیگر از چالشهایی است که در حوزه لجستیک وجود دارد.