هوشمندسازی منطقه آزاد اینچه برون با سرمایه روسی
به گزارش کاریبو به نقل از پول نیوز مناطق آزاد نقش برجستهای در توسعه و رونق اقتصادی کشور دارند. معافیتها و امتیازهایی که برای مناطق آزاد در نظر گرفته شده، سرمایه گذاران داخلی و خارجی را جذب این مناطق کرده است. مناطق آزاد با بهرهگیری از مزایایی مانند معافیتهای مالیاتی، بخشودگی سود و عوارض گمرکی، نبود تشریفات دستوپاگیر ارزی و اداری، تسریع در فرآیندهای صادرات و واردات با جذب سرمایهگذاری خارجی و انتقال فناوری به توسعه کشور کمک میکنند. بنابر این مناطق آزاد جذابیتهای بسیاری برای سرمایه گذاران خارجی و داخلی دارد.
توسعه مناطق آزاد
مناطق آزاد رویکرد دوگانهای دارد. از یک سو باعث رونق کلان کشور میشود و از سوی دیگر بحرانهای منطقهای را مدیریت میکند. واقعیت این است که مناطق آزاد در مناطق محروم ایجاد میشوند، اما نکته مهم اینجاست که پس از شکل گیری منطقه آزاد، تحولات گستردهای در آن منطقه صورت میگیرد و محرومیت زدایی با جدیت دنبال میشود. نگاهی به وضعیت پس از شکل گیری مناطق آزاد، نشان میدهد که تا چه اندازه رونق منطقه را رقم زده و با گردش مالی ناشی از هجوم سرمایه گذار، اشتغالزایی صورت گرفته و محرومیت زدایی رقم خورده است. با توجه به اختیاراتی که قانونگذار برای مناطق آزاد قایل شده و بدلیل اهمیتی که مناطق آزاد دارند، توسعه در ابعاد گستردهای رقم میخورد.
ظرفیتهای اینچه برون
یکی از مناطق آزاد کشور که بتازگی تعریف شده، منطقه آزاد اینچه برون است. منطقه آزاد اینچهبرون در شمال استان گلستان به مساحت ۱۲ هزارو ۵۷۷ هکتار قرار دارد که از شمال به مرز ایران ـ ترکمنستان و از جنوب به مجتمع پتروشیمی گلستان محدود است. عبور کریدور منطقهای «KIT» (خط راهآهن ایران ترکمنستان، قزاقستان)، وجود پایانه مرزی اینچهبرون، نزدیکی به فرودگاه بینالمللی، همجواری و ارتباط با بازارهای پرجمعیت کشورهای CIS و آسیای میانه، دارا بودن امنیت تاریخی، وجود بازارهای گسترده غلات، انرژی، کانی، خواربار، محصولات نفتی کشورهای همسایه، از جمله فرصتها و جذابیتهای خاص و ویژه این منطقه برای سرمایهگذاری است.
شکل گیری با کندی
با توجه به منابع و ظرفیتهای قابل توجه اینچه برون در بخشهای گوناگون اقتصادی از صنعت تا کشاورزی و گردشگری، هنوز اینچه برون فاصله بسیاری تا بهره گیری دارد. در این رابطه مدیرعامل منطقه آزاد اینچه برون رایزنیهای گستردهای را رقم زده و با توجه به محدودیتهای اعتبار که سرعت شکل گیری منطقه آزاد را کاهشد میدهد، حسن ملکحسینی توانسته سرمایه گذاران بسیاری را جذب این منطقه کند که یکی از آنها شرکت ژنوسرویس روسیه است. برای آنکه ملکحسینی بتواند سرمایه گذاران را جذب این منطقه کند، تیم تخصصی را برای بازدید از اینچه برون دعوت کرده که پس از این بازدید، قرارداد مهمی به امضای طرفین رسید.
تشریح روند شکل گیری
مدیرعامل منطقه آزاد اینچه برون در نشست با شرکت ژئوسرویس روسیه به تشریح روند شکل گیری منطقه پرداخت و گفت: منطقه آزاد اینچهبرون از جمله طرحهای توسعهای ملی است که در سفر اول دولت سیزدهم مورد تاکید رییسجمهور قرار گرفت و یکی از مصوبات سفر بود. ملکحسینی با یادآوری اینکه بعد از سفر رییسجمهور به استان گلستان در اسفند ۱۴۰۰، تصویب اساسنامه این منطقه در دستور کار قرار گرفت گفت: در آبان ماه همان سال اعضای هیات مدیره و مدیرعامل این سازمان به صورت رسمی معرفی شدند.
زمینه سازی برای تحقق ۱۱۰ بسته
اگرچه برنامه ریزیهای گستردهای برای اینچه برون صورت گرفته، اما برای تحقق انها به زیرساختها نیاز است که مدیرعامل منطقه آزاد اینچه برون گفت: با توجه به ظرفیتهای خوب منطقه آزاد اینچهبرون و در جهت تحقق معرفی ۱۱۰ بسته و فرصتهای سرمایهگذاری منطقه آزاد اینچهبرون و جذب سرمایهگذار در زون لجستیک منطقه آزاد، تفاهمنامهای بین شرکت ژئو سرویس روسیه با نمایندگی شرکت پترو تجارت آسیا و سازمان منطقه آزاد اینچهبرون منعقد شد. وی گفت: موضوع این تفاهمنامه شامل طراحی، سرمایهگذاری برای احداث ترمینال ریلی (هوشمندسازی دهکده لجستیک)، بارانداز، انبارداری، ساخت سوله و خطوط راهآهن با توجه به مطالعات و طرح ارائه شده توسط شرکت سرمایهگذاری ژئو سرویس و در راستای طرح جامع منطقه آزاد اینچهبرون است.
رونق ترانزیت
یکی از مهمترین جایگاههای ایران، قرار گرفتن در مسیر راه ترانزیت است، جذابیتی که میتواند به توسعه مناطق آزاد منجر شود. در این رابطه ملکحسینی گفت: با توجه به کریدور منطقهای «KIT» و نزدیکی شهر اورسک روسیه به این کریدور میتوان گفت این سرمایهگذاری باعث تسهیل در انتقال بار از کشور روسیه به کشور ایران خواهد شد. بی شک حمل و نقل ریکی نقش بسزایی در ترانزیت دارد و خط راهآهن ایران، ترکمنستان، قزاقستان میتواند بهترین فرصت و ظرفیت برای نقل و انتقال کالا باشد و دیگر کشورها نیز چشم امید به ترانزیت کالا از این راه حمل و نقل دارند.