لجستیک و تجارت الکترونیک در هسته میانی و بیرونی اقتصاد دیجیتال
21 مهر 1403, 11:52
کد خبر: 403

لجستیک و تجارت الکترونیک در هسته میانی و بیرونی اقتصاد دیجیتال

«پنل لجستیک و توسعه تجارت الکترونیک» در رویداد نوآوران لجستیک ایران با تسهیل‌گری رضا جمیلی، مدیر توسعه کسب‌وکار کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار برگزار شد. رضا سمیع‌زاده، مدیرعامل هلدینگ فاخر، محمد خلج مدیرعامل اسنپ، مسعود شاهمرادی، مدیرعامل خانومی و هومن پشنگیان، مدیرعامل هلدینگ دکا سخنرانی کردند.

به گزارش کاریبو به نقل از کارنگ، رضا سمیع‌زاده، مدیرعامل هلدینگ فاخر، در رویداد نوآوران لجستیک ایران با اشاره به اینکه تمام شرکت‌های هلدینگ فاخر ذیل اقتصاد دیجیتال کار می‌کنند، بیان کرد: «اقتصاد دیجیتال یک هسته مرکزی دارد که باید سرمایه‌گذاری سنگین و حاکمیتی در آن انجام شود که تحقق این امر در ایران بسیار سخت است.»

او افزود: «حیطه فعالیت لجستیک و تجارت الکترونیک در هسته میانی و بیرونی اقتصاد دیجیتال قرار دارد. برخی بازیگران لجستیک از تولید، تجارت الکترونیک یا خرده‌فروشی آمده‌اند. نگاه هرکدام از آنها به لجستیک متفاوت است و لجستیک را به شکل متفاوتی انجام می‌دهند. فاخر از ابتدا در حوزه لجستیک بوده و همواره در این حوزه تلاش می‌کند.»
به گفته مدیرعامل هلدینگ فاخر، در ایران در حال حاضر بسیاری از کسب‌وکارهای تجارت الکترونیک به سوی بازارگاه می‌روند، اما در آینده به سوی D2C خواهند رفت. در آینده بسیاری از فروشندگان تمایلی به بازارگاه نخواهند داشت. درواقع حاشیه سود به‌قدری افزایش می‌یابد که ‌کمتر کسب‌وکاری برای فروش به سوی بازارگاه برود.»
او افزود: «مفهوم اینترنت از لجستیک گرفته شده است، بنابراین باید مفهومی شبیه به فیزیکال اینترنت نیز در لجستیک ایجاد شود. ما  با دنیایی رو‌به‌رو خواهیم شد که باید هم‌تراز با تجارت الکترونیک باشد.»
مدیرعامل هلدینگ فاخر خاطرنشان کرد: «ابر لجستیکی فاخر در حال حاضر به‌صورت پایلوت کار می‌کند، اما به‌زودی از این ابر خارج شده و به شرکت‌های دیگر نیز سرویس می‌دهد.»

بیش از ۱۰ همت در صنعت لجستیک سرمایه‌گذاری کرده‌ایم


هومن پشنگیان، مدیرعامل هلدینگ دکا، درباره توسعه لجستیک در انتخاب و فرصت‌هایی که در این فضا می‌بینند، گفت: «ما در هلدینگ دکا طبق استراتژی‌ای که تعریف کردیم، زنجیره ۳۶۰ درجه لجستیک را شکل دادیم. اتفاق خوبی که برای دکا در یکی، دو سال اخیر افتاد این بود که تمام فرایند لجستیک را در مجموعه خودمان انجام می‌دهیم.»
او در ادامه بیان کرد: «هم‌اکنون ۱۵۰۰ فروشگاه خرده‌فروشی اسنوا و دوو مشغول به فعالیت هستند. بیش از بیست فروشگاه هایپرگالری فعالیت دارند و ما تمام خدمات لجستیکی آنها را انجام می‌دهیم.»

پشنگیان معتقد است یکی از مشکلات اصلی در خرده‌فروشی این است که بسته‌های بیشتر از ۳۰ تا ۴۰ کیلوگرم را حمل نمی‌کنند، در حالی که وزن حمل کالاهای آنها از ۴۰ کیلوگرم شروع می‌شود. او در این باره توضیح داد: «به‌عنوان یک مزیت رقابتی با تشکیل فرایند منظم این مشکل را حل کردیم و حالا ظرفیت به حدی رسیده که به مجموعه‌های بیرون هم می‌توانیم خدمات ارائه دهیم. اینکه بتوانیم محصولات را بدون محدودیت جابه‌جا کنیم یکی از چالش‌های اصلی است. همه مراقب‌اند که وزن کالاها از یک حدی بالاتر نرود. این چالش را فقط خود کسب‌وکارها می‌توانند حل کنند و خودشان باید به فکر سرمایه‌گذاری باشند.»
مدیرعامل هلدینگ دکا با اشاره به اینکه بیش از ۱۰ همت در صنعت لجستیک سرمایه‌گذاری کرده‌اند، بیان کرد: «ما از این سرمایه‌گذاری بهره‌برداری مناسبی کرده‌ایم. اگر این کار را نمی‌کردیم در لجستیک به مشکل برمی‌خوردیم.»
او در ادامه اعلام کرد: «ما در حوزه مسئولیت اجتماعی نیز قدم‌های بزرگی برداشته‌ایم و مجموعه‌هایی رفاهی برای سفیران خود در نظر گرفته‌ایم که می‌توانند از تمام خدمات رفاهی آن به‌صورت رایگان استفاده کنند. اسم این مجموعه‌ها دکاپارک است. قرار است بیست مجموعه را در نقاط مختلف راه‌اندازی کنیم و لوکیشن‌های آنها را نیز انتخاب کرده‌ایم. اولین مجموعه را تا پایان امسال در اصفهان راه‌اندازی می‌کنیم.»

در حوزه حمل‌ونقل از هوش مصنوعی استفاده می‌کنیم


محمد خلج، مدیرعامل اسنپ، درباره وضعیت لجستیک این مجموعه این‌طور توضیح داد: «اگر اکنون روی مجموعه‌هایی که تحت عنوان اقتصاد دیجیتال فعالیت می‌کنند مطالعه تطبیقی انجام دهیم، می‌بینیم که توسعه براساس مزیت رقابتی اتفاق می‌افتد. ما هم از بعد توسعه جغرافیایی و هم محصولی این امکان را داریم که در حوزه‌های مختلف توسعه کسب‌وکار داشته باشیم. یکی از هسته‌های اصلی فعالیت اسنپ حوزه دلیوری و ناوگان است که با حوزه فروش، سلامت، تجارت الکترونیک و غیره در ارتباط است. مزیت رقابتی باعث توسعه می‌شود، ضمن اینکه داشتن ناوگان دلیوری این امکان را فراهم می‌کند که در حوزه‌های دیگر لجستیک برنامه‌ریزی داشته باشیم. با توجه به روندی که میان فعالان این حوزه وجود دارد تحولات به شکل تسهیل‌شده اتفاق می‌افتد و درنهایت شما هزینه کمتری را به مصرف‌کننده تحمیل می‌کنید.»

او ادامه داد: «در حوزه حمل‌ونقل سعی کردیم از هوش مصنوعی استفاده کنیم. بسیاری از کسب‌وکارهای ما تکلیف عملکردی‌شان این است که از این فناوری استفاده کنند. ما فکر می‌کنیم آینده بهبود عملکردی در این حوزه به استفاده از ابزارهای روز گره خورده است و مجموعه ما خود را مکلف کرده در این حوزه سرمایه‌گذاری انجام دهد.»
خلج درباره دغدغه‌های از سمت رگولاتوری توضیح داد: «با توجه به اتفاقات مشابه فکر می‌کنم گام بلندی در حوزه لجستیک و مدیریت زنجیره تأمین برداشته شده، اما واقعیت این است یکی از مواردی که مدیران ما با آن درگیرند، پلمب و توقیف مجوزها و ممنوعیت فروش برخی کالاها است. در حوزه زیرساختی به سرمایه‌گذاری حاکمیت نیاز است. البته از طرف دیگر، همیشه لازم است که ما به‌عنوان بخش خصوصی کمک کنیم ادبیات مشترک شکل بگیرد.»

ظرفیت پست خانومی روزانه پانزده هزار سفارش است


مسعود شاهمرادی، مدیرعامل خانومی، در رویداد نوآوران لجستیک ایران در میزگردی با عنوان «لجستیک و توسعه تجارت الکترونیک» بیان کرد: «تمام خرده‌فروش‌های موفق دنیا به زیرساخت لجستیکی قوی دسترسی داشته‌اند.»
او افزود: «در خانومی هر زمان که هزینه و زمان ارسال را برای مشتری تسهیل کردیم موفق به جذب تعداد بیشتری مشتری شدیم. هزینه ارسال صفر یکی از مؤلفه‌های جذب مشتری است، اما این امر چگونه ممکن می‌شود؟ با نوآوری در لجستیک. هرچه نوآوری و دسترسی به لجستیک در کشور بیشتر شود، هزینه کمتر می‌شود.»

شاهمرادی درباره سازکار لجستیکی خانومی توضیح داد: «در خانومی کارها در دو لاین پیش می‌رود؛ هر چه لاین B2B و B2C جلوتر می‌رود، پیچیدگی در حوزه لجستیکی نیز بیشتر می‌شود. ظرفیت پست ما در خانومی پانزده هزار سفارش در روز است که بخش اعظم آن با شرکت ملی پست انجام می‌شود.»
او در پاسخ به این پرسش که جای چه ابزار یا نیاز لجستیکی در حوزه تجارت الکترونیک خالی است، بیان کرد: «در تجارت الکترونیک رفتارهای نوسانی بزرگی در طول سال وجود دارد، برای مثال در بلک‌فرایدی صد هزار سفارش در روز ثبت می‌شود. در این دوره‌ها لجستیک برای ما پیچیدگی‌های زیادی به وجود می‌آورد. پیش‌بینی می‌کنیم در بلک‌فرایدی سال جاری پانصد هزار سفارش ثبت شود.»
به گفته او، این رویدادها برای توسعه تجارت الکترونیک اهمیت بسیاری دارند، بنابراین اصلاح و تغییر شرایط صنعت لجستیک ضروری است و در این دوره‌ها ظرفیت‌ها بین فرست‌مایل‌، میدمایل و لست‌مایل باید جابه‌جا شود.

عکس خوانده نمی‌شود