نمره پایین لجستیک ایران در میان ۱۳۹ کشور جهان
24 مهر 1403, 12:48
کد خبر: 412

نمره پایین لجستیک ایران در میان ۱۳۹ کشور جهان

شرکت دانش‌بنیان نوآوران هوشمند راه فردا (آپتایم) رویداد «تحول در مسیر تحویل» را برگزار کرد. این رویداد در شش سخنرانی و سه میزگرد تخصصی به تحول دیجیتال در صنعت لجستیک با تمرکز بر حوزه پخش و توزیع پرداخت.

به گزارش کاریبو به نقل از کارنگ، اولین سخنران این رویداد صدیقه گرامی، بنیان‌گذار شرکت پخش کیلاجنوب، از تجربه‌اش در صنعت توزیع و پخش و مسیر تبدیل این شرکت به شرکت لجستیکی گفت. او مهم‌ترین عامل پیشرفت و رشد خود و کسب‌وکارش را جسارت در داشتن آرزوهای بزرگ و تغییر و تحول دانست.

نوآوری باز در گروه دیجی‌کالا

دیگر سخنران این رویداد، سعید محمدی، هم‌بنیان‌گذار دیجی کالا، تحول در حوزه لجستیک را از منظر تجربه خود در اقتصاد الکترونیکی بررسی کرد. به اعتقاد محمدی، تحول چهار ستون دارد: تغییر در مدل کسب‌وکاری، تغییر در فناوری، نوآوری و تغییر در فرهنگ.

مدل کسب‌وکاری لجستیک در سال‌های اخیر تغییر کرده که نشانگر تحول در این حوزه است. به گفته هم‌بنیان‌گذار دیجی‌کالا، لجستیک ایران به Crowd Sourcing، فریلنسرها به‌ جای کوریرها، جایگزینی راه‌حل‌های مختلف به ‌جای تحویل مقابل در منزل و غیره روی آورده است.

او از تجربه گروه دیجی‌کالا در بخش نوآوری، به نوآوری باز اشاره کرد که شرکت آپتایم نیز از خروجی‌های این سیستم است. محمدی گفت: «رویکرد ما درباره مسائل این است که ما تمام جواب‌ها را نداریم و از بقیه برای حل مسائلمان کمک می‌گیریم. آپتایم، گنجه و کارپو کسب‌وکارهایی‌اند که از دیجی‌نکست و با همین رویکرد متولد شده‌اند.»

او در آخر، تغییر در فرهنگ را بسیار مهم دانست. محمدی معتقد است برای افزایش بهره‌وری در صنعتی که بهره‌وری کمی دارد، شرکت‌ها باید به اهمیت داده‌های استراتژیک پی ببرند، به جوان‌گرایی روی بیاورند و از همه مهم‌تر با دیگر شرکت‌ها همکاری استراتژیک داشته باشند.

عدم تمرکز در صنعت لجستیک

محمدرضا مرادی، مدیرعامل شرکت پخش رازی، سخنران بعدی بود که از نبود تمرکز در صنعت لجستیکی ایران گفت و توضیح داد: «ما در صنعت پخش سنتی خود بر اهدافمان تمرکز نداریم. روزانه مشکلات بسیار زیادی سر راه ما قرار می‌گیرد که تمام انرژی ما برای رفع آنها صرف می‌شود.»

او برای رفع این مشکلات معتقد است باید رویکردهای مبتنی بر فناوری را به‌صورت جدی پیاده‌سازی کرد. استفاده از ERP به‌روز، هوش مصنوعی، مدل‌های نوین انبارداری و مسیریابی توزیع و استفاده از تحلیل‌های مبتنی بر داده و تصمیم‌گیری براساس الگوریتم‌ها راه‌هایی است که مرادی پیشنهاد کرد. او در نهایت روندهای روز دنیا را معرفی و مدل کسب‌وکاری ایدئال یک شرکت لجستیکی را معرفی کرد.

تجهیز شعب دیجی‌کالا به بهینه‌ساز مسیر

محمدجواد اتابکی، مدیرعامل و هم‌بنیان‌گذار آپتایم، در سخنرانی‌اش به داستان تولد آپتام، لزوم انتشار گزارش و خلاصه‌ای از گزارش۷۴ صفحه‌ای‌اش اشاره کرد.

به گفته اتابکی، او و دوستانش برای ارائه راه‌حل مسئله بهینه‌سازی مسیر در دیجی‌کالا شروع به فعالیت کردند و تا سال ۱۴۰۱ توانستند تمام شعب دیجی‌کالا را به این بهینه‌ساز مسیر مجهز کنند که به دیجی‌کالا کمک می‌کند با حداکثر ظرفیتش و کمترین صرف انرژی، مرسولات را به مقصد برساند و منظم‌تر و بهینه‌تر خدمت‌رسانی کند.

اختلاف سلیقه و اختلاف ادراکی بین شرکت‌های فناور و سرمایه‌گذاران وجود دارد که به گفته اتابکی باعث می‌شود زاویه دید دو طرف به مسئله فناوری و راه‌حل‌ها بسیار متفاوت باشد. او در این‌باره توضیح داد: «این جای خالی را رویداد‌ها و گزارش‌های سالانه پر می‌کنند. ما از یک سال و نیم گذشته در مجموعه روی این گزارش کار کردیم و با بررسی شرکت‌های بین‌المللی، شرکت‌های مشاوره مدیریت و چنین تحقیقاتی سعی کردیم این شکاف را پر کنیم.»

او در ادامه به ارائه گزارشش پرداخت. شاخص عملکرد لجستیک ابزار سنجش تعاملی است که Bank World استفاده می‌کند تا چالش‌ها و فرصت‌هایی را که کشورها با آن مواجه‌اند شناسایی کند. این شاخص، عملکرد ۱۳۹ کشور را در شش حوزه اصلی لجستیک با یکدیگر مقایسه می‌کند و به هر کشور نمره‌ای جداگانه می‌دهد. این شش شاخص عبارت است از: کارایی ترخیص گمرکی و مدیریت مرزی، کیفیت زیرساخت‌های مرتبط با تجارت و حمل‌ونقل، سهولت مرتب‌سازی محموله‌های بین‌المللی با قیمت رقابتی، صلاحیت و کیفیت خدمات لجستیک، امکان ردیابی محموله‌ها و تناوب ارسال محموله‌ها که ایران نمره ۲.۳ از شش را دریافت کرده؛ درحالی‌که سنگاپور به‌عنوان اولین کشور این فهرست، نمره ۴.۳ را گرفته است.

این نتیجه نشان‌دهنده وضعیت خاص لجستیک ایران است که براساس قیمت حامل‌های انرژی و اوضاع محیط زیستی و حاکمیتی فعلی باید به فکر چاره برای راه‌حل‌هایی باشیم که در آینده درگیر آنها خواهیم شد.

ورشکستگی خاموش

در اولین میزگرد این رویداد به نام «ورشکستگی خاموش» مسعود طباطبایی، مدیرعامل دیجی‌کالا؛ کاوه احسانی، مدیر زنجیره ارزش گروه زرین‌رؤیا؛ حامد عربیان، عضو هیئت‌مدیره انجمن صنعت پخش دارو و ارسلان محمدیان، قائم‌مقام اسنپ‌مارکت‌پرو حضور داشتند و در این‌باره صحبت کردند که آیا امکان دارد وقتی صورت‌های مالی اوضاع مناسبی را نشان می‌دهد ما واقعاً وضع خوبی نداشته باشیم؟»

کاوه احسانی رقابت با شرکت‌های بین‌المللی را در فضایی که هیچ تحریمی نباشد برای شرکت‌های ایرانی ناممکن دانست، زیرا بهره‌وری فردی و سازمانی شرکت‌های داخلی در مقابل شرکت‌های بین‌المللی بسیار کم است. نکته بعدی که احسانی به آن اشاره کرد، قیمت‌ها و مارجین دستوری حکومت است که باعث رشد نکردن شرکت‌های پخش می‌شود.

در ادامه مسعود طباطبایی به این نکته اشاره کرد که شاید الان شرکت‌ها در وضع مطلوبی باشند، اما این تضمین‌کننده وضع مناسب در آینده نیست. او تأثیر لجستیک را در شرکت‌ها ‌انکارنشدنی و رشد شرکت‌ها را در گرو سرمایه‌گذاری در این حوزه دانست و چند نمونه از سرمایه‌گذاری‌های دیجی‌کالا در این حوزه را که باعث افزایش رضایت مشتری و کارایی شده مثال زد.

در ادامه بحث‌های تخصصی درباره چالش‌هایی شکل گرفت که قیمت سوخت، عدم بهینه‌سازی فرایند‌های لجستیکی و استفاده از فناوری روز دنیا در مقابل صنعت لجستیک قرار داده است.

استراتژی‌های مرزشکنانه برای افزایش حاشیه سودآوری

فرزین فردیس مدیرعامل سرآوا و عضو هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی تهران، علی مرزبان، معاون عملیات دیجی‌کالا؛ پیام ابراهیمی، معاون دیجیتال زرین‌رؤیا و پویا رستگار، مدیرعامل اسنپ‌گروسری افراد حاضر در میزگرد بعدی بودند. عنوان این میزگرد «استراتژی‌های مرزشکنانه برای افزایش حاشیه سودآوری» بود و حاضران راه‌حل‌هایی برای مشکلات بیان‌شده در میزگرد قبلی ارائه دادند.

به عقیده علی مرزبان، تغییر و پارادایم‌شیفت در ذهن‌ مدیران و تنظیم‌گرها مهم‌ترین استراتژی‌هایی است که صنعت لجستیک را به جلو حرکت می‌دهد و این تغییروتحول با همکاری‌های استراتژیک ممکن است.

در ادامه فرزین فردیس از نقش اتاق تهران در رشد و استراتژی‌های مرزشکنانه گفت و وضع صنایع دیگر را توضیح داد: «بسیار مهم است بدانید که صنایع دیگر نیز اوضاع بدی دارند و آسمان همه صنایع ایران همین رنگ است. نوآوری وقتی شکل می‌گیرد که بپذیرید همه اوضاع بسیار بدی دارند و مسائل شما همان مسائل صنایع دیگر است و از راه‌حل‌های آنها استفاده کنید.»

در ادامه سخنرانان به استفاده‌هایی که ممکن است از فناوری برای نوآوری شود اشاره کردند و هر یک به نحوی در حوزه تخصصی خود مثال‌هایی از نوآوری و راه‌حل‌های مشابه برای صنعت پخش آوردند.

در پایان پیام ابراهیمی، معاون دیجیتال زرین‌رؤیا و دانش طباطبایی، مدیر لجستیک پخش کیلاجنوب سخنرانی کردند و در میزگرد آخر محمد نوفلاح، معاون بازرگانی پخش تکساران؛ امین ظریفی، معاون عملیات اسنپ‌گروسری و پروانه فخیم، مدیر تحول دیجیتال ایرانسل از فرهنگ‌ سازمانی و نقش آن بر توسعه گفتند.

عکس خوانده نمی‌شود